Laserbewerkingen

Lasergraveren

Lasergraveren

Algemeen

Metaalsoorten,keramische producten en enkele kunststoffen kunnen met de laser worden gegraveerd. Hierbij is de vermogensdichtheid van de laserstraal zo hoog dat dat met het materiaal tijdens de bewerking gedeeltelijk verdampt. In het materiaal ontstaat een kleurloze verdieping-de gravure.

De oppervlakte van het werkstuk wordt in een bepaalde zone zo tot een bepaalde diepte weggenomen, waardoor een groot visueel contrast ontstaat.

Vaak ontstaan er in de gravure oxides, die door hun kleur de markering nog duidelijker zichtbaar maken . Voorbeelden hiervan zijn de productie van identificatie- of typeplaatjes voor machines of machine-componenten.

2,5 D Lasergraveren

Bij het 2,5 D Lasergraveren wordt het verwijderen van het oppervlak door een software gecontroleerd proces in lagen uitgevoerd tot op de gewenste diepte.
Het materiaal wordt laag per laag verdampt, waardoor de gewenste structuur geleidelijk vorm aanneemt. Aan elke laag kan een verschillend patroon worden gekoppeld, waardoor er een binnen de gravering nog een reliëf kan worden opgebouwd.

Lasergraveren wordt voornamelijk ingezet bij het textureren van oppervlakken, het graveren van matrijzen, inserts , ponsen, stempels of medailles.

Lasergraveren kan eveneens toegepast worden bij composiet materialen.

Textureren

De laser kan gebruikt worden om een gestructureerd patroon in de oppervlakte van gereedschap aan te brengen. Hierbij wordt meestal een zeer klein patroon herhaaldelijk en over het gehele oppervlak aangebracht (vaak niet zichtbaar), waardoor een zachte of gepolijst oppervlak wordt bekomen.
Zulke technieken worden vaak gebruikt bij de productie van inserts voor matrijzen en injectiematrijzen. De gebruikte patronen kunnen ook bestaan uit geometrische elementen teneinde een visueel aspect te bekomen, zoals bijvoorbeeld bij het aspect van leer, hout of glasstralen.

Reinigen

Gezien de gebruikte techniek om de laserstraal over een oppervlak te projecteren, kan het Lasergraveren ook ingezet worden bij het reinigen van gereedschappen die bij kunststof-injectie gebruikt worden, bij het verwijderen van roestvorming of voor het verwijderen van oliesporen op onderdelen die nadien verder verwerkt worden. Resten in die in de poriën aan de oppervlakte blijven kleven na herhaaldelijke productiecyclussen, kunnen “verdampt” worden door de laserstraal met een lage energie-densiteit over de bewuste vlakken te laten bewegen.

Toepassingen

Het Lasergraveren kan worden ingezet voor toepassingen in volgende sectoren :

  • Matrijzen-en werktuigbouw
  • Medische sector voor het graveren van implantaten
  • Machinebouw
  • Identificatiesystemen (type plaatjes)