Laserbewerkingen

Lasermarkeren

Lasermarkeren

Algemeen

Lasermarkeren is een techniek waarbij een materiaal beschreven wordt met behulp van een Laserstraal. De hierbij gebruikte techniek biedt een grote procesflexibiliteit, zowel naar materiaalsoort als naar de vorm van de markering zelf. Het markeren van een productspecificatie op een object, een werkstukidentificatie, een markering als bescherming tegen imitatie, het plaatsen van een logo, het plaatsen van een serienummer of info in verband met productaansprakelijkheid , … . Het zijn enkele van de mogelijke markeringen die ook op uw producten kunnen uitgevoerd worden.

Lasermarkeringen gebeuren contactloos, waardoor uw producten geen fysische of mechanische belasting ondergaan. De Laserstraal wordt bovendien via spiegels op het te markeren object gebracht, waardoor kan gebruik gemaakt worden van hoge markeersnelheden.

Geometrie

De Lasermarkeringen zijn zeer fijn en precies, van een hoge kwaliteit en perfect reproduceerbaar . De geometrie van de markering zelf is willekeurig te bepalen en heeft haast geen beperkingen . De lay-out van de markering kan door ons bepaald worden of door u aangeleverd worden in de vorm van een bestand in een gevectoriseerd formaat (.IGES, .DXF/.DWG, .HPGL, .EPS) . Voor de markering van barcodes, QR codes, automatische nummering en teksten met welbepaalde font-types is de machinesoftware voorzien van de nodige tools die deze automatisch genereren. Ook kunnen indien nodig, externe gegevens via .TXT files online in de machine ingelezen worden en rechtstreeks naar een markeerbare formaat omgezet worden op het te markeren object.

Materialen en contrast

Bij het lasermarkeren wordt het contrast van de markering in grote mate bepaald door de absorptie van het te markeren materiaal. Hierdoor onderscheiden we een aantal markeerprocessen :

Ontlaten /annealing marking

Bepaalde staalsoorten en titanium worden bij het markeren tot onder hun smeltpunt verwarmd, waardoor er op het materiaaloppervlak zeer dunne oxidelagen ontstaan die gepaard gaan met ontlaatkleuren . Een representatief voorbeeld van zulke markering vindt men bij de bewerking van roestvrijstaal en aluminium. Hierbij bekomt met een typische zwarte gravering. Voorbeelden hiervan vindt bij de markering van medische gereedschappen en bij het graveren van identificatieplaatjes of typeplaatjes in RVS.

Ablatie

Gecoate materialen kunnen worden gemarkeerd door de bovenste laag met de Laser “weg te schuren”. Voorbeelden hiervan zijn geëloxeerd /geanodiseerd aluminium, gelakt materiaal, laser-markeerfolie en kunststoffen voorzien van een contrastrijke bovenlaag.

Verkleuring

Dit proces wordt voornamelijk bij de bewerking van kunststoffen toegepast. Door de energie van de laserstraal worden de eigenschappen van afzonderlijk moleculen, additieven of kleurpigmenten die zich in het materiaal bevinden, gericht veranderd. Op de bewerkte plaatsen wordt een kleurverandering of een verbleking van het materiaal zichtbaar. Het oppervlak van het materiaal blijft vrijwel onbeschadigd.
Tenzij de leverancier van uw kunststof u kan meedelen of deze geschikt zijn voor kleurwijziging door een Laserbestraling, moet een kleine test in onze machine hier uitsluitsel over kunnen geven.

Foaming / Carbonizing

Schuimen is alleen mogelijk bij bepaalde kunststoffen. Hierbij wordt het materiaal door de Laserstraal gesmolten, waardoor er gasbelletjes ontstaan die bij het afkoelen worden ingesloten. Hierdoor bekomt men een markering met reliëf. Het invallende
licht wordt diffuus gereflecteerd en het materiaal lijkt op deze plaatsen lichter te zijn.
Ook hier moet een kleine test in onze machine uitwijzen of het door u gebruikte materiaal voor deze contrastrijke markering in aanmerking komt. Een nauwkeurige aflijning van een gemarkeerde contour is bij deze methode uiteraard minder nauwkeurig dan bij een markering op een staalsoort.

Lasergraveren

Bij deze methode wordt materiaal in de diepte bewerkt. Deze methode is vooral toepasbaar op metaalsoorten en Keramische producten. Deze methode wordt in een afzonderlijke hoofdstuk behandeld op deze website.