Laserbewerkingen

Lasersnijden

Lasersnijden

Algemeen

Lasersnijden is de meest gekende vorm van laserbewerking die ingang heeft gevonden in industriële productieprocessen . Lasersnijden is een thermisch proces waarbij een gefocuste Laserstraal complexe geometriën kan snijden. Bij gebruik van CO2 Laserbronnen vormt de diameter van de laserstraal vaak een hindernis om zeer preciese contouren in dun materiaal met een grote nauwkeurigheid te snijden.

Bij het snijden van dunne materialen en kleine onderdelen vormen de grote snijtafels bovendien vaak een hindernis voor het opvangen of het terugvinden van de gesneden stukken.

Door gebruik te maken van Laserbronnen met een zeer kleine diameter en deze te combineren met kleine snijtafels kunnen complexe en kleine onderdelen met een grote nauwkeurigheid en zonder vervorming gesneden worden in zeer dunwandige materialen (0,05 mm – 1,5 mm). Bij Bright Beam wordt een snijproces gebruikt dat oxidevrij is. Het snijgas is een inert gas (Stikstof N2) dat het gesmolten materiaal tijdens het snijproces uit de snijspleet wegblaast en een koelende werking heeft op de materialen.

Het preciesie-Lasersnijden kan worden toegepast op een verschillende materialen, waaronder roestvrijstaal (RVS), veerstaal, aluminium, titanium, messing(CuZn),koper, nikkel, edele metalen, keramische materialen, kunststoffen en organische materialen.

Toepassingen

Toepassingen voor het precisiesnijden vinden we in de Medische sector (medische implantaten, chirurgische messen en scalpels, kaakchirurgie) in de Machinebouw(Shims, dichtingen, veerelementen, fijnmechanische onderdelen, maskers voor chemische behandeling) en in de Elektrotechniek ( contactplaatjes).

Technische mogelijkheden

  • Maximum afmetingen : 460 x 200 x 200 mm (XYZ)
  • Maximum materiaaldikte : afhankelijk van de materiaalsoort van 0,05 mm tot 1,5 mm
  • Positioneernauwkeurigheid van de assen : ± 6 µm
  • Herhaalnauwkeurigheid : ± 3 µm